Uppvärmt växthus

Vinterförberedelser med uppvärmt växthus på en gård

Nu är det ganska klart att värmen inte kommer mer för i år. Det är mörkt redan vid halv fem på eftermiddagen. Frosten hos oss försvinner inte från grässtråna förrän vid 10-11-tiden på förmiddagen. Och växterna börjar se mindre glada ut.

Eftersom det är vårat första år här på Sjöbacka har vi inte hunnit få upp allt inför vintersäsongen. Men en lite varmare zon måste vi få till.


De flesta plantorna vi odlar tycker inte om kallare temperaturer eller vill ha en övervintring inför våren. men några plantor såsom spenat och kål och även ärtor kan tycka om kyligare klimat. Men dom vill helst inte uppleva den värsta frosten.

Det finns olika sätt att orda detta. Man kan bygga varmbänkar och ha uppvärmda växthus för exempel. men det hinner inte vi i år.

Så vi får ta till det näst bästa.

Bildäck har en förmåga att alstra och behålla värme och fungerar utmärkt som vindskydd.

Att stapla en vägg med dessa gör att vårt växthus inte bara får en skyddande vägg från vinden men får också en värmekälla som kan dämpa den värsta kylan. Däcken fylls och packas med sand eller grus för att få lite tyngd.
Vill man inte ha en hög med bildäck i trädgården kan man klä in väggen med lera eller plantera växter i håligheterna i däcken så det ser ut som en mur.

Vatten är också en bra värmekälla. Att ha någon form av vattenkälla i växthuset kommer bidra till ökad värme i ett växthus utan att behöva lägga till element eller veduppvärmning. Man kan ha en hink med vatten eller till och med en damm om man har plats. Det är ingen frostvakt, men det kommer hjälpa på traven. Vattnet alstrar nämligen, precis som bildäck, värmen från solen och släpper långsamt ut värmen i rummet. Vi har valt att fylla pet flaskor med vatten och sprayfärga dessa svarta för att de lättare ska kunna dra åt sig de där sista plusgraderna. Sedan får de ligga där inne och bidra till klimatet.

Genom dessa två små enkla knepen ska både spenaten och diverse smått och gott kunna klara sig så att vi åtminstone kan få en bra odlingsstart inför 2018.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram för fler uppdateringar och bilder.

växthus, ekobonde, uppvärmt växthus, odla på vintern

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 14 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.