Skelett hittat i trädgård

En uppdatering av vad som hände sedan

Ja det är sant! för er som kanske missat det hela så hittade vi skelettdelar här hos oss på Sjöbacka för några veckor sedan.
Vi vet inte vart det kom ifrån, hur länge det legat där eller om det ens är mänskligt eller från ett djur.

Det hela började med att vi hittade lite porslinsbitar som låg splittrat och nyfiken som jag (Charlie) är började jag gräva för att se vad som låg bland spillrorna. Det kom fram lite gamla tallriksspillror, lite rostiga handgjorda spikar som såg ut att ha legat i marken ett tag. Efter ett litet tag fick jag tag i något större och lite fastare som låg fastkilat under en sten och ca 15-20 centimeter lager jord  och gräsmatta och sand. Jag drog ut det och det såg ut som rester av en riktigt gammal känga. Iallafall det som var kvar av det. Mycket av det var maskätet och förmultnat.
Det kom även fram lite delar av gamla flaskor och annat smått och gott.

”Jag gräver tills det slutar dyka upp saker”……tänkte jag.

Sen började det komma fram saker som varken såg ut som järnspikar eller gamla skor. Det såg ut som benbitar.
Två stycken större och ett lite mindre. Som delar från en armled eller liknande. När jag väl fått bort sanden och skakat av föremålen ser jag till min fasa att det faktiskt är skelettdelar jag grävt fram!
Men vart kommer de ifrån och från vad?? eller ännu värre??
Vem??
Alla sorters tankar ramlar in i mitt huvud. Huset som skelettdelarna hittades under byggdes i början på 1900-talet. SÅ det måste ju vara ganska gammalt. Det kan inte vara nyligen placerade där?? och om det inte är människoben utan djurben, varför ligger de då här under huset och inte under komposten?

Jag börjar googla. kanske måste jag ringa till polisen?? eller dramatiserar jag bara detta till mer än vad det är? fast om det är människoben vill jag gärna ta reda på det och hitta resten och få bort det härifrån. vem vet, kanske det är en saknad person.

Alla sorters tankar flyger igenom mitt huvud. enligt internet ska man ringa polisen om man hittar skelett i sin trädgård då det kan röra sig om människoskelett. Det skall så skickas på en kol 14 analys och resultatet av denna avgör vidare procedur. Någon som hade anmält för sent hade blivit åtalad för gravfrid och allt var det nu kunde vara. Jag kanske ska gräva lite till för att se om det finns mer delar innan jag ringer. DÅ dyker det upp ett gammalt magasin eller en hylsa kanske det kallas. en äldre modell av metall.

Det var droppen!! Nu ringer jag polisen så får dom komma och titta på detta. jag vill INTE gräva något mer i det här…….

Polisen svarade och skickade omedelbart ut en patrullbil. Alla ”bevis”hade jag fint lagt i en liten låda och de mest intressanta delarna hade jag inte vågat röra utan de fick ligga kvar där jag hittade dom.

I mitt huvud kom de allra märkligaste konspirationsteorierna fram i mitt huvud. Speciellt eftersom det här citatet (grovt nerskrivet eftersom jag missat att fotodokumentera detta) står inne på väggen i boden precis över fyndplatsen.

”Bönder och barn skola utrotas, smedjor och drängar skola besitta marken”

Enligt tidigare ägare har det suttit där sedan långt innan de köpte Sjöbacka och det var vanligt att man förr i tiden gjorde om bibelstycken till något som passade in i dåtidens livssituation.

Om det nu är människoben (för att spinna vidare på detta) kan det då vara så att drängen på gården var svartsjuk, hittade ett gevär och tog saken i egna händer för att ta över marken?? den ultimata planen för att ta över marken?!

eller kan en oäkting varit född och någon kom på det och blev tystad?!
Alla sorters teorier spinner runt i mitt huvud.

Polisen ser dock inte alls lika förbluffad eller konfunderad ut som mig. jag står rastlös och väntar på att han ska ge sitt utlåtande på vad detta kan vara för typ av ben. jag väntar….och väntar….och väntar….

Efter ett par samtal till sina befäl eller vart han nu kände att han behövde konsultera kom dom fram till att jag ska gräva lite till.

”Hittar du ett kranium så kan du ju ringa så kan vi ju titta på det”

Men vadå? ska jag gräva mer och se om jag hittar mer skelett? om jag hittar mer skelett kommer jag definitivt inte gräva mer. jag vill inte ens gräva mer nu!
Om jag gräver mer och hittar mer, kommer jag då bli åtalad för gravfrid?
Vill jag ens veta vad det är som ligger härunder.
Polisen hade inga svar på mina frågor utan tackade för sig och åkte vidare.

Det tog några dagar innan vi vågade gräva mer. Vi hittade ett par benbitar till. denna gången något mindre. Ser mer ut so  några fingerbitar eller annat. Vi hittade fler små halsar från små likör eller medicinflaskor och några rostiga metall haspar och fler porslinsbitar.

Nu vågar vi faktiskt inte gräva mer eftersom den stackars vedboden bara står på ett par stenar och gräver vi ,mer där är vi rädda för att hela huset ska hamna i obalans.

Vad hade du gjort i vårat dilemma? hade du fortsatt gräva?

skelett, benrester, kol14, skelett i trädgård, om man hittar skelett

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.