Renoveringsprojekt och byggnadsvård 2018

Att renovera ett torp från sekelskiftet 1800

Vi har haft enorm tur och fått en gård i väldigt bra skick. Det har tagits väl hand om så det finns inte så mycket att egentligen renovera. Förutom att förbättra och göra det till vårt.
Några saker är dock lite mer akut än andra och några saker är rena önskerenoveringar.


Den gipsade kakelugnen i matsalen måste ha nya sotluckor då de som sitter där idag släpper in rök, de är för små för hålet. Samt att ugnen måste få en sotventil högst upp framtill.

Vår sotare nämnde att det kan samlas mycket sot och löv som ramlat ner i skorstenen och samlas i en kanal längst upp som kn vara svår att komma åt. På vår ugn saknas en sådan ventil helt. Att hitta en kakelugns renoverare /sättare med tid att rycka ut på ett sådant projekt har inte varit lätt men hoppas verkligen att vi hittar en snart som kan hjälpa oss så att vi verkligen kan använda den fina kakelugnen. Nu ryker det in överallt hur varsamma vi än är med eldningen.

I samma rum vill vi ta bort vävtapeten och måla om. Rummet är ett av favoritrummen och ska användas som matsal.
I hallen, som nu egentligen är ganska klar, skulle vi vilja ta fram originaltrappen och öppna upp så det blir ett traditionellt förkök eller grovhall.
Vardagsrummet är nästan klart. Vi hann inte färdigt med våran soffa så den kommer vi fortsätta med och förhoppningsvis bli klara med i slutet av januari.
I finentrén som leder ut till farstun ser det ut som att det suttit ett par innerdörrar en gång i tiden vilket var ganska vanligt runt slutet av sekelskiftet 1800. När vi sparat ihop lite pengar ska vi försöka få tag i ett dörrpar i samma stil som när huset byggdes och sätta in. De gamla fästena för gångjärnen sitter kvar. Likadant med de äldsta fönstren som ser ut att ha tillhörande innerfönster.

Men fram tills dess har vi nöjt oss med att isolera med tätningslister och satt bubbelplast för några av fönstren och de små fönstren på dörrarna för att minska kallraset. Kanske inte så fint men det fungerar.
Först ut i renoveringslistan som är kvar kommer kaminen och matsalen. Sedan soffan och vi tittar också på att få in en dusch inomhus på något vis inför vintern. Sedan vad som hinns med emellan jobb, plantering och alla annan renovering.

Följ oss på Facebook och Instagram för fler bilder och uppdateringar!

byggnadsvård, historia, sälvförsörjning, livet på landet, gård och torp, prylbanta, stilhistoria

Kakelugnen. Sotluckan bör täcka hela hålet.

byggnadsvård, historia, sälvförsörjning, livet på landet, gård och torp, prylbanta, stilhistoria

Dörren ut till farstun med originalgångjärn.

byggnadsvård, historia, sälvförsörjning, livet på landet, gård och torp, prylbanta, stilhistoria

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.