Planering odlingsåret 2018

Vad ska odlas när på odlingsåret 2018

I år blir det först ahela året vi kommer ha Sjöbacka gård. Och det måste vi ta vara på. När vi började titta på vad som måste göras kändes det nya året helt plötsligt så kort och vi fick lite smått prestationsångest.
Men allt har sin tid.


Vissa plantor trivs i lite kyligare klimat, vissa övervintrar medans andra vill ha sommarvämen.
Vi får helt enkelt anpassa oss.
Så nu drar vi igång med förkultivering av de plantor som kan stå inne och trivs i lite kyligare klimat. Sallader, spenat, örter, ärtor och groddar.
Dessa ställer vi sedan ut när frosten har försvunnit.
Ungefär samtidigt som frosten försvinner skulle vi vilja få upp vårat första ordentliga växthus för odling och förodling av de plantor som tycker om lite varmare klimat.
När sommaren börjar närma sig drar vi ut allt på friland och odlar allt från potatis, gräslök, purjolök, vi vill även prova bönor och majs.
Vi planerar också att plantera fler träd . Valnöt, körsbär, päron, plommon, äpple för att nämna några. Fruktträden kan ta flera år innan de växt till sig och ger frukt så ju förr desto bättre.
Vi kommer verkligen försöka få ut så mycket som möjligt av odlingsåret 2018. Vi vet att allt kanske inte blir som vi tänkt till hundra procent. Men det är också lite av charmen.

Något som vi verkligen behöver i år är fler odlingsbäddar till köksträdgården, fiberdukar till frilandet eftersom hjortarna och vildsvinen tagit hittat hit. Även en bevattnare med solcellspump hade varit trevligt. Komposten måste också vändas och uppdateras men den kommer vi försöka behålla till stor del som den är.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 − sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.