Nya regler för vedspisar

Nya krav för ny installation av vedspisar

Under 2017 införde Boverket nya regler för vedspisar och spisar med pellets. Detta för att minska utsläppen och därför också minimera hälsoeffekterna av röken.

Huruvida det stämmer att vedeldade spisar är en stor hälsorisk och miljöbov kan diskuteras och ämnet är hett bland de flesta av oss som gärna eldar i en gammal vedspis.

De nya reglerna blir ett krav först sommaren 2018 och det innebär i praktiken att om du inte redan har en vedspis utan vill installera en ny måste denna vara godkänd med en CE-märkning.
De flesta gjutjärnsspisar av nyproduktion har denna märkningen men kostar oftast över 20000 kronor medans en äldre modell kan bli nekad installation.

Nya bostäder kommer under inga omständigheter kunna få en gammal vedspis installerad medans äldre bostäder kan få undantagstillstånd beroende på hur gammalt huset är och om det passar ur kulturminnessynpunkt.

Är man osäker kan man ringa till Boverket eller till sin kommun för att höra vad som gäller där just du bor.

Vi planerar att sätta in en vedspis och ta bort elspisen.  Men vi kommer knappast ha råd att installera en spis för över 20000 men att stressmontera en spis innan sommaren ser heller inte så ljust ut. Det är ett gammalt hus som från alla förta början hade vedspis och huset förtjänar en vedspis. Kanske det får bli någon gång i framtiden när ekonomin tillåter.

Så otroligt trist att man väljer att reglera vedeldning när det finns så många större miljöbovar att reda ut.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 15 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.