Närodlat kogödsel

Vi har en relativt liten mark för att kalla oss för ”Gård”.

Vår mark är ca 1,4 hektar med viss del skog. Jorden är väldigt sandig och lerig och inte så näringsrik överallt. Skogen består mestadels av tall och på marken växer ett hav av blåbär och lingon som trivs bäst i lite sura marker.

Vi har lyckats få upp potatis på den korta säsongen vi haft nu när vi precis är inflyttade. Men för att verkligen få ut något av jorden och kunna leva på vad vi sår behöver vi hjälpa vår jord på traven.
Vi behöver gödsel.
Det finns ju mängder av gödsel att köpa i butikerna. Allt från kogödsel till kogödsel och pellets av alla dess slag.

Om vi hade planterat i vår lilla terrass i vår lägenhet vi lämnar i Stockholm hade en eller två påsar kogödsel från tex plantagen kunnat räcka. Men här på EkoKullen krävs det så mycket mer.

Hmmm…vart får vi tag på en stor mängd gödsel till så rimligt pris som möjligt?När vi lever på detta sättet som vi gör måste vi titta på vad som finns runtomkring oss. Finns de inte på egna marken kanske det finns hos grannen eller grannen till grannen?
Vi bor i ett av Sveriges korikaste områden. Inte bara det. Det finns hästar och kor och allt däremellan också. Där det finns djur finns det bajs.
Oh lika snabbt var det bestämt. Charlie kastar sig i bilen och börjar besöka de närliggande gårdarna för att fråga efter gödsel.

Kort om gödselsorter:

När vi började leta ville vi helst ha gödsel från ko. Detta för att de har ett mer processat bajs än de flesta andra djur. Det är lättare för marken att bryta ner och ta upp näringen. I häst och fårgödsel finns det större partiklar som tar längre tid att bryta ner.
Samt att vi ville ha gödsel som ”brunnit”. Det vill säga att det fått stå ett tag och bearbetas. Om det inte fått brinna kan man riskera att bränna plantorna och rötterna på det man planterat. då det blir väldigt varmt och förbrukar kvävet i sin förmultningsprocess.
Om det inte brunnit skulle det också få ligga i en stor hög ända till nästa vår innan vi kan ta det i användning på det sätt vi vill direkt i friland.
Om det fått brinna släpper det bara ifrån sig alla näringsämnen innan det sedan förmultnar och ger mull till marken.

Du kanske tänker precis som oss att det skulle vara enkelt att få tag på lite kobajs när det finns så många gårdar. Men det visade sig att vi hade fel.
Många med gårdar samarbetar nämligen redan med varandra och de som har mjölkgård samarbetar ofta med en foderbonde i närheten och sluter en slags cirkel. Mat till kon som ger gödsel till maten som ger mat till kon som ger…..ja du förstår.
Det har varit en väldigt torr sommar med lite skörd så det mesta används av bönderna själva.
Eller så är djuren medicinerade och man kan då till och med bli avrådd till att använda deras som gödsel.
Vi lyckades tillslut få tag på en gård som kunde hjälpa oss.

Tyvärr ställde logistiken till det och vi kunde trots allt arbete inte hämta något gödsel iår. Men vi misströstar inte.
Om vi trots allt skulle få tag på kogödsel i vårt område kan vi använda detta till att göra varmbänkar inför våren.

Note to self:
kolla närliggande gårdar
Helst gödsel som brunnit
Se till att duren inte är medicinerade. Det djuren äter kommer också ut i spillningen
Se till att ha en grindvagn eller annat transportmedel
Knyt kontakter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 − åtta =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.