Miljövänligt badrum

Ekologiska byggmaterial som gör skillnad

Ett av de större projekten vi kommer att göra här på Ekokullen den närmsta tiden som inte har med odling eller permakultur att göra det är att göra gården möjligt att bo på även på vinterhalvåret.

Våran dröm är ju att få bygga ett earthship-hus eller naturhus men innan detta kan realiseras kommer vi förbättra och förfina de byggnader vi har just nu.
Det finns inget draget avlopp på Sjöbacka gård/EkoKullen. Vi har en egen brunn med varmvattenberedare på vinden och för toalett har vi en egen separat timmerbyggnad, en verkstads/vedbod som byggdes runt 1940, som senare fick en kemtoalett på el av förra ägaren.

Duschen har vi ute i en så kallad sommardusch. Vattnet kommer från brunnen och in i huvudhuset och ut från husväggen till uteduschen som är monterad på husfasaden. Vattnet går tillbaka ut i en stenkista för filtrering. Det är hur mysigt som helst och ger en ganska befriande känsla när man duschar ute och tittar utöver skog och odlingar.
Det är väldigt trevligt. På sommaren.
Nu kommer hösten och vi märker att det är inte lika trevligt att snabbduscha för att så springa in i värmen och jobba upp temperaturen framför brasan. När snön och minusgraderna kommer vill vi gärna ha en dusch inne.
Så en dusch måste flyttas in i boden vid toaletten i tillägg till uteduschen.

Men tro inte att vi kommer sätta in ett avlopp. Nej.
Vi vill använda så mycket av det naturen kan ge utan att behöva koppla på kommunalt vatten eller påfresta marken mer än vad som är nödvändigt. Vi vill ha ett slutet system där allt kan återanvändas. Ett miljövänligt badrum.
Vi kommer gå in mer på hur vi bygger ett ekologiskt vattensystem med ekologiska byggmaterial för duschen i ett senare inlägg. Just nu håller vi på att leta efter bra företag med ekologiska byggmaterial och produkter som vi kan använda inne i själva duschen. Det finns en del företag men samtidigt så måste det kännas rätt för oss. Rätt finish och design och rätt inställning hos dom vi köper hos.
Än så länge har vi lyckats hitta ett par fantastiska företag som jobbar med precis det vi letar efter. Ett av dessa heter Decomaterial & Design och jobbar med ekologiska och naturliga material och även andra större projekt liknande vad vi vill göra.
Nu ska det planeras och hitta hantverkare som kan göra badrummet. Det är ju trots allt ganska hårda restriktioner på badrum så det är något av de få sakerna vi inte ger oss på själva.

Bildkälla till bilder nederst i inlägget: Decomaterial & Design (decomaterial.se)

tadelakt, decomaterial, plastbanta, kemikaliefritt, giftfritt, tillsatsfri, rent liv, eko, ekologiskt, ekologisk inredning, ekologiskt liv, ren mat, ekobyggnad, ekobygg

tadelakt, decomaterial, plastbanta, kemikaliefritt, giftfritt, tillsatsfri, rent liv, eko, ekologiskt, ekologisk inredning, ekologiskt liv, ren mat, ekobyggnad, ekobygg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva + 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.