Hitta rätt hundras

Vi behöver hitta en hundras att ha på landet

Men inte vilken hund som helst. Den måste vara bra på att jaga (vid behov), den måste vara hyfsat lättlärd och…….

den måste kunna tränas på kommando, den måste kunna klara av att sova ensam men samtidigt vilja vara en del av familjen. hunden måste även vara social och kunna umgås eller åtminstone acceptera andra djur såsom katter, kaniner och höns. Dock har vi ett problem med möss så det skulle vara ett enormt plus om den var duktig med jakt på gnagare och annat som kan förstöra våra grödor.
Det finns ju så enormt många raser att titta på och vart börjar man? ska man ha stamtavla eller inte stamtavla. Omplaceringshund eller från uppfödare? Ung hund eller äldre hund?

Vi har tittat på tre olika raser för att ta ner våra valmöjligheter från ett par hundra till en topp tre lista. Men vi vet fortfarande inte om dessa är bäst för oss.

Vi vet att vi vill ha en mindre hund. Dels för att vi inte har plats för en stor labrador men också för att vi vill att den ska kunna ta sig in i små skrymslen och hålor för att jaga in/jaga ut gnagare. Hunden ska kunna acceptera att sova ute i uppvärmd hundkoja om nödvändigt.

Än så länga har vi tre alternativ:

Dansk svensk gårdshund
Daschhund/tax
Jack Russel terrier

Vi vill skapa ett så bra liv som möjligt för vår hund och därför ska det inte bara passa för oss men hunden ska ju också få det den behöver.

En dansk svensk gårdshund vill gärna sova under täcket och bliv väldigt ledsen om den blir lämnad ensam. Dock är den avlad för råttjakt och är extremt lättlärd.
En jack Russell terrier är också duktig på jakt men är hyperaktiv och kräver en hel del för att vara nöjd
En tax är duktig på jakt och har bra instinkter men kan vara väldigt dominant.

Så vad borde vi ha för hund egentligen?
vad borde man bortse från och vad borde vi leta efter för att ha en hund på landet?

Vi tar tacksamt emot tips.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 − 7 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.