Giftfria tapeter och inredning

Vägen till ett kemikaliefritt hem

En stor del av att göra en sådan livsomvändning som jag och Leonardo nu gör är inte bara för att få våran mat så ren som möjligt. Utan också att få våra liv så kemikaliefria som möjligt.
Det finns mycket tillsatser och kemikalier i våran vardag som man inte alltid läser om eller kan se på en innehållsförteckning.

Många kanske är medvetna konsumenter redan och tänker på hur mycket konserveringsämnen och tillsatt socker som finns i maten vi köper.
Men om man verkligen börjar gå in i detalj på vad som finns runtomkring oss och vilka hälsoeffekter det får så kan man snabbt bli åksjuk. Det finns i allt. Från färgen i dina kläder till väggfärgen i din bostad.
Ett av de närmsta projekten jag (Charlie) vill ta mig an är att vattensäkra grovköket. Och självklart göra det utan tillsatser.
Nu kommer mer regn och snart kommer även snön. Vi kommer gå in och ut i grovköket som har utgång mot trädgården med blöta kläder och stövlar och det kommer inte se vackert ut i slutet av året och det är heller inte bra för väggarna som måste ta all fukt och smuts.
Så för att minimera skadorna tänker vi långsiktligt. Hur kan vi se till så att väggarna både blir fina och praktiska?

Från grovköket in mot matsalen sitter en originaldörr med kammarlås och bakom den tänkte vi hänga våra jackor. Det är nu en tom vägg bortsett från en mindre kroklist.
Så vi tänkte liva upp grovhallen med att tapetsera och sedan sätta ett stänkskydd framför.
Det för oss tillbaks till kemikalierna. Många av dagens byggmaterial innehåller mycket farliga ämnen. Det kan vara allt från lim till flamskyddsmedel och antimögelmedel och andra farliga plaster som efter ett tag utsöndras i form av gaser eller partiklar som kan vara allergiframkallande och skadliga för hälsan.
Jag vill ha en fin tapet på väggen men jag vill inte att det ska vara skadligt att andas in i långa loppet. Det innebär att vinylbaserade tapeter eller tapeter med plastinnehåll är uteslutet då plast kan släppa sina kemikalier.
Och att ha en plexiglasskiva i plast framför en giftfri tapet är ju bara onödigt jobb.
Så nu jagar vi med blåslampa efter giftfria papperstapeter som vi kan sätta bakom en måttbeställd glasskiva. På det sättet kan vi hänga våra kläder på en krok mot glasskivan utan att förstöra väggen bakom.
Jag hoppas verkligen på att vi kan hitta en bra lösning innom de närmsta två månaderna innan den riktiga vintern kommer. Fortsättning följer….

Mer om giftfria byggmaterial kan du bland annat hitta på ekobyggportalens hemsida.

Bildkälla: Sandbergwallpaper.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.