Byggnadsvård och originaltapeter

Originaltapeter: Ett försök att ge sig på byggnadsvård och vi hittade husets originaltapeter!

Det är iallafall vad vi tror.  Grovhallen har sitt första lager färg. Ett separat inlägg kommer om målningen och resultatet  eftersom det handlar om Coloramas ekofärg som vi skrivit om innan.

Grovhallen är en påbyggnad på originalhuset troligtvis byggd någon gång cirka anno 1920. En vindstrappa är inbyggd med ett litet förrådsutrymme och två massiva dörrar med kammarlås leder in till köket respektive den nuvarande matsalen. I grovhallen har vi också vårat lilla minibadrum med ett handfat.

När vi började ta ner den gamla vävtapeten inser vi att detta är en rejäl tapet och inte sådana som görs idag. Förr var det riktig väv och den sitter. Hårt.
Så med en skrapa, mejsel och en hel del vilja gick Charlie lös på grovhallen i hopp om att få släta väggar.

Vi älskar huset och känslan då det mesta är original. Huset är byggt i slutet på 1800-talet. Vi vill behålla alla detaljer men vävtapeten fick lov att ryka. Dåtidens vävtapeter krävde mycket behandling och innehåller en del kemikalier som läcker/emigrerar ut i luften vi andas. Dock ville vi gärna hitta lite mer historia och också originaltapeter.
Det mesta som gick att ta ner drog med sig allt av tapet, väv och papp bakom så att ett tunt lager av en ljus senapsgul grundfärg skymtade på väggskivorna som trappan är klädd med. På ytterväggen var det mest vit puts. Putsen är stenhård. Ser ut som en blandning mellan cement och pappmassa men går knappt att rubba utan att slipa med grovt sandpapper.

Men här och där kunde jag skymta mönster av en tapet.
Och den är inte från igår.
Om man vill bevara gamla originaltapeter måste man planera lite grann i förväg. Oftast sitter det som bäst i mitten på tapetlängderna och lösa vid kanterna. Men då det kan röra sig om fler omtapetseringar så kan det vara svårt att urskilja vart skarvarna sitter. Jag fick testa mig fram men det visade sig att i rummets alla hörn satt det som lösast. Det nyaste lagret av tapet som i det här fallet var den där ordentlig vävtapeten, drog med sig det allra mesta. Men vi lyckades hitta ett par småbitar.

Så här ser den ut.

tapethistoria, retrotapeter, byggnadsvård, torp tapethistoria, retrotapeter, byggnadsvård, torp

Skulle gissa på 40-50-talet men kan ha fel.
Det är så otroligt roligt att kunna hitta delar av hur det såg ut innan vi kom hit. Bara de här små bitarna avslöjar hur hela hallen sett ut. Brunt och orange. Det var ju på mode förr.
Tyvärr fanns det inte så mycket men dessa små bitarna hamnar ändå i våran lista över gårdsfynd.

Vi har även hittat original i vardagsrummet. Men den sparar jag tills nästa gång.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram för fler uppdateringar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.