Byggnadsvård och originaltapeter

Del två av byggnadsvårds äventyret- originaltapeter i vardagsrummet

Vi har ju tidigare skrivit om hur vi hittade en brun/orange tapet under all vävtapet i vår grovhall. Nu var det vardagsrummets tur att bli av med den tjocka vävtapeten.

Den är ju fin på sitt sätt men för vår del ville vi ta ner den och se vad som finns under. Om vi hittade originaltapeter i grovhallen och komma in till allra första grundfärgen så kanske vi kunde få leka arkeologer även i vardagsrummet?
Att få ner vävtapeten i vardagsrummet var nästan för enkelt för att vara sant. Den satt extremt löst och föll i princip av lumppappen som satt under.
Under lumppappen kunde vi på några ställen ana att det satt en mönstrad tapet under.

Och visst var det en mönstrad tapet under all pappen! En grön jättevacker tapet som vi gissar är från mitten av femtiotalet.
Men eftersom lumppappen var så intakt och fin så valde vi att behålla den på väggarna. Det såg ut som att det inte var så mycket mer under den mönstrade tapeten vi hittade. Det var ju inte så vanligt med tapeter i början på 1900-talet utan man målade hellre med schabloner för att få det fint hemma utan att lägga en förmögenhet. Eller så kunde man använda tidningspapper eller lumppapp och pussla ihop på väggarna (vi pratar slutet 1800 tidigt 1900-tal)

Vi har säkert sagt det tidigare men det är så fantastiskt roligt att hitta en bit historia i sitt eget hus. Att kunna föreställa sig hur det såg ut innan den yttersta tapeten såg ut. Det är helt fantastiskt.

Den lilla biten vi fick fram får sitta kvar på väggen och kommer ramas in direkt på väggen som en påminnelse om husets egen historia.

Nästa rum som åker på en vävtapets demolering är matsalen. Där sitter väven stenhårt och vi vet inte hur vi ska få bort den. Det sitter som en tjock pappskiva under men ser heller inte ut som att det är något annat än timmerväggarna bakom. hu tar vi ner väven utan att behöva riva hela konstruktionen och komma in till timmerväggen?
Den som har tips på hur man löser detta problemet ur ett byggnadsvårdsperspektiv får mer än gärna dela med sig.

Fortsättning följer……..

Glöm inte att följa oss på Facebook och Instagram

Bilden under: Den gråa lumppappen till vänster och den tjocka vävtapeten till höger. Den gröna originaltapeten kan skymtas under den grå pappen längs dörrkarmen.  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.