Bästa tiden att odla

Höstodling och förberedelser

Det har varit en hektisk helg med mycket förberedelser med odling inför höst och vinter. Trots att det börjar gå mot mörkare tider och kallare väder betyder inte det att vi får ligga på latsidan.

Vi tänker redan på vad som måste göras inför våren 2018. Och trots att solen börjar ta semester och det verkar sina med grönsaker så är det faktiskt så att det är perfekt att odla just nu. Såhär tidig höst och sensommar.

Många växter som vi tänkt odla tål lite kyligare klimat. Spenat och kålsorter för att nämna några. Våra fikon i kruka behöver, såsom många andra växter, en vinterdvala för att kunna ge maximal skörd nästkommande säsong.
Så vi passar på att vända i den gamla komposten (den måste vara många år gammal eftersom gamla trädrötter går rakt igenom den) för att få fram näringsrik jord för kommande säsong, sätta lite sallat, spenat och ärtor på friland denna helgen.
Vår mark är uppdelad på ca hälften trädgård och hälften skog. Trädgården är blandat med gräs, sly och mossmatta. Många tar ett djupt andetag i fasa för mossa men det gör oss inte så mycket. Det ger karaktär och vi har märkt att många ,matsvampar trivs bra med mossa så vi kommer inte göra så mycket åt det. Mycket av trädgården ska ju bli odlingsbäddar och odlingsmark ändå. Så i helgen blev det av att märka upp och rulla upp den mossiga gräsmattan och ta fram den sandleriga jorden under, vända ner det lilla kogödslet vi hade och vända jorden med kompostjorden för att ge tillbaka näring och skapa såjord.
Samt samlat ihop lite ofrivillig ved i skogen som ska kapas och klyvas för torkning.
Inte minst började vi röja undan allt sly som bildats i delar av skogspartierna under sommaren så att de sista lingonen kunde få lite ljus och sly får täcka marken senare under vintern för att ge näring tillbaka till nästa säsong.
Det har varit en väldigt produktiv helg.

ekologiskt, höstodling, förkultivera, friland, eko, homestead,

ekologiskt, höstodling, förkultivera, friland, eko, homestead,

ekologiskt, höstodling, förkultivera, friland, eko, homestead,

ekologiskt, höstodling, förkultivera, friland, eko, homestead,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 − 15 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.