Att sova ekologiskt

En liten guide om madrasser och täcken i naturmaterial

Visste du att de flesta något äldre madrasserna innehåller skumplast och metaller. Det är väl inte så konstigt i och för sig. men om man börjar titta närmare på vad som finns i materialen så hittar du ämnen som flamskyddsmedel, mögelbekämpningsmedel, insektsmedel och andra skadliga och hormonstörande ämnen. De gamla springfjäder madrasserna kan nästan bli som en radioantenn med sina metallsonder som leder elektricitet genom sig. I mycket små mängder men allt detta i kombination kan leda till mer än bara dålig sömn. de leder också till hud -och allergibesvär och kan även leda till andningsbesvär och astma.

Vi tittar på att byta ut våra madrasser till mer hållbara madrasser i naturmaterial dels för att sova skönare men också plastbanta och kemikaliebanta så mycket vi kan. Sömnen är trots allt då kroppen ska få återhämta sig och ska då få slipa alla kemikalier tycker vi.

Att byta ut till något mer hållbart kan svida i plånboken men du gör trots allt en investering för livet och för din egna hälsa om du sköter om den rätt.
Men att sova ekologiskt och byta de mesta i sovrummet till madrasser och täcken i naturmaterial står högt upp på önskelistan.

En futonmadrass i naturmaterial är något vi tittar på för att kunna sova ekologiskt. Det finns olika varianter. Vissa har lager av naturgummi medans den vi tittar på innehåller kokosfiber. och ull. det ger en bra stadga och materialet andas och leder bort fukt samt att det är väldigt resistent mot kvalster.
innan vi investerar i en sådan madrass ska vi börja byta ut våra sängkläder till ekologiska naturmaterial som örngott och påslakan/lakan i Erisilke och hampa. Det är, beroende av leverantör, mer hållbart producerat och hampa och silke kräver ytterst lite i sin process från råvara till färdig produkt.
Kuddar och innertäcken kommer vi försöka göra själva i kamelull eller alpackaull som är väldigt fuktabsorberande och kräver ingen tug hantering för att vara helt säkert att använda.

Att sova ekologiskt och välja madrasser och täcken i naturmaterial är en investering för hälsan.

Madrasser:
Titta efter futon madrasser med lager av naturligt gummi, kokos eller återanvänt bomull. Du kan läsa mer om olika material på
www.villajapeite.fi/tuoteryhmat-10-futon.php
eller på svenska futonshopen.se

Kuddar och täcken:
Kamelull, alpacka eller annan naturlig ull är oftast mer hållbart än dun och fjäder speciellt om man man är osäker på om dunet är djurvänligt hanterat.

Sängkläder:
Erisilke eller peacesilk är ett silke från silkeslarven som inte behöver dödas för att utvinna silkestråden och därför mer hållbart. Silke anpassar sig efter rådande temperaturen och leder bort fukt och är bra för huden om du har mycket acne eller eksem.
Hampa är också ett hållbart alternativ.

Har du någon erfarenhet av ekologiska madrasser, kuddar, täcken eller sängkläder? dela gärna med dig av dina tankar, funderingar och erfarenheter i kommentarfältet under. Vi vill gärna veta vad du tycker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 − elva =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.