Att leva kemikaliefritt

BPA fria plastprodukter

Idag är vi människor mer eller mindre marinerade i kemikalier. Det finns i våra kläder, våran matlåda, handtagen på cykeln eller ratten i ilen, datorn, telefonen, pålägget till frukostmackan och kopieringspappret på jobbet. Allt.
Att leva kemikaliefritt kan därför vara en riktig utmaning när man börjar titta på hur mycket plast du egentligen omger dig med i vardagen. Till och med din madrass kan innehålla mycket plaster som i sin tur behöver ämnen för att få önskad prestanda.

Plaster innehåller ofta något som kallas för BPA. Det är en hormonstörande sammansättning som läcks ur plasten och är helt osynlig. BPA, eller också kallad Bisfenol A, hittar du i bland annat sportflaskor, matlådor, generellt i plastförpackningar, men även i kvitton, konservburkar försedda med plasthinna för bättre hållbarhet och mycket mycket mer.
Termen plastbanta blir mer och mer vanlig och man byter nu ut många av sina dagliga hushållsartiklar mot mer hälsosamma alternativ.

Enligt livsmedelsverket är mängden Bisfenol A inte skadligt men varför utsätta sig för det om man inte behöver och varför skall vi ta in kemikalier som faktiskt kan vara skadligt ju mer du kommer i kontakt med dessa.

På många förpackningar kan man idag se att producenten skyltar med att deras produkt är ”BPA-fri”. Det betyder dock inte att produkten är ofarlig vilket kan vara ganska vilseledande. BPA kan istället ha ersatts av annat för att åstadkomma samma önskad kvalitet och prestanda. BPA är idag förbjudet i barnprodukter i Sverige och sådana produkter marknadsförs därför som ett ”säkert val” vilket inte alltid stämmer.

Sportflaskor är även ett sådant exempel. Byt din flaska till en flaska i glas. Matlådan till en låda i glas eller metall. Leksaker kan bytas eller köpas i hållbart producerat trä eller naturgummi.

Vi som bor på landet behöver ett back-up system för vårt vatten. Idag har vi en grävd brunn med en pump på el. Efter ett större strömavbrott i helgen märkte vi att vi blir väldigt låsta utan el och även då vatten så dunkar och reservoarer måste inskaffas. Men att hitta BPA-fria plastdunkar är svårt att få tag i. De flesta butikerna vet inte ens vad jag frågar efter eller hänvisar till att deras är godkända för livsmedel enligt livsmedelsverket. Det betyder inte att de är giftfria utan endast att de inte påverkar livslängd eller sammansättningen på maten (i stora drag).
Så nu jagas det för fullt efter BPA-fria plastdunkar och annat som kan ersätta våra få resterande plastredskap.

Hur kan du leva kemikaliefritt och plastbanta ditt hem:

  • Byt ut matlådor i plast till glas och/eller metall
  • Använd en to-go kaffekopp om du gärna köper kaffe ute
  • Använd frysbara matlådor i glas för infrysning av rester och matlådor
  • Ha alltid en fin återanvändbar kasse i väskan så tar du gärna den istället för plastpåsar när du handlar
  • Byt ut köksredskap mot trä, metall eller bambu
  • Köp inte mat eller annat ätbart som levereras i plastförpackningar. Det är oftast extra dyrt och inte miljövänligt.

Lycka till med plastbantningen!
Glöm inte följa oss på instagram och facebook för fler uppdateringar och tips.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.